Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2004 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija » Medicinsko področje » Predmeti » Otorinolaringologija »

Karcinom nosnega žrela

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Karcinom nosnega žrela je v slovenskem prostoru, podobno kot drugod v zahodnem svetu, redka bolezen. Zaradi etiopatogenetskih povezav med virusno okužbo, razvojem raka in imunskim odgovorom gostitelja predstavlja karcinom nosnega žrela enkraten tumorski model za najrazličnejše raziskave. Kompleksnost anatomije nosnega žrela in njegovih odno­sov do okolnih struktur odločilno opredeljuje možnosti zdravljenja in izpostavlja radioterapijo kot ključno obliko zdravljenja. To naj bi na podlagi rezultatov retrospektivnih in prospektivnih randomiziranih raziskav iz zadnjega obdobja uspešno dopolnjevala kemoterapija. Tehnološki napredek z vključitvijo računalniške tomografije in magnetnoresonančnega sli­kanja med standardne diagnostične preiskave, poenotenje histološke in TNM-razvrstitve karcinoma nosnega žrela ter izpopolnitev načrtovanja in izvedbe radioterapije so omogoči­li pomembno izboljšanje rezultatov zdravljenja. Ponovno zdravljenje lokalne, področne ali sistemske ponovitve bolezni po zaključenem prvem zdravljenju vodi do ozdravitve pri pomembnem delu bolnikov.

Avtorji:
Primož Strojan

Ključne besede:
nazofaringalne novotvorbe, etiologija, diagnostika, zdravljenje

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 385–402.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑