Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
2024 » 1 » | 2024 »

Visoka vročina in skrivnosten izpuščaj

 
Izvleček:

This post is also available in: Slovenščina

Na pediatrično kliniko konec januarja pripeljejo petletnega dečka s pet dni trajajočo povišano
telesno temperaturo in izpuščajem. Starši povedo, da je v zadnjih dneh deček zelo utrujen in da so poleg izpuščaja, ki se vztrajno slabša, opazili tudi rdečino in oteklino dlani in podplatov. Dečka boli grlo, ne kašlja in toži o blagih bolečinah v trebuhu. Čeprav so mu starši povišano telesno temperaturo sprva zniževali s paracetamolom, je ta danes ponoči narasla do 40 °C. Zanikajo kakršne koli pretekle ali nedavne bolezni in alergije. Deček je cepljen po programu, jeseni se je cepil tudi proti gripi.
Avtoimunih, srčno-žilnih in vezivno-tkivnih bolezni v družini ni. Pri pregledu bolnika opazite, da je ta zelo izčrpan in ima povišano telesno temperaturo (39,5 °C), znižan krvni tlak (90/60 mmHg) ter slabše tipne periferne pulze. Deček je tahikarden s frekvenco 120 utripov/min, pri osluškovanju ne slišite šumov ali dodatnih srčnih tonov. Po trupu in okončinah vidite razpršen makulopapulozni izpuščaj, ki ga spremljajo otečene in pordele dlani ter stopala. Pri pregledu oči opazite obojestransko negnojno vnetje očesnih veznic. Poleg rdečih in razpokanih ustnic ima deček tudi malinasto obarvan jezik in povečano levo submandibularno bezgavko, veliko 1,5 cm. Pregled trebuha potrdi blago bolečino v epigastričnem področju.
Opravite tudi laboratorijske preiskave, ki pokažejo povišane vnetne kazalce: levkocitozo
(15×109 levkocitov/l)s pomikom v levo in povišano vrednost CRP (50mg/l) ter hitrostsedimentacije
(90 mm/h). Tudi jetrni testi so blago povišani, prisotna je hipoalbuminemija.

Avtorji:
Larisa Žerovnik

Ključne besede:


Citiranje:
Med Razgl. 2024; 63 (1): 121–24
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑