Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2003 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Akutna jetrna porfirija pri sladkornem bolniku

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Akutne jetrne porfirije so redke motnje v sintezi hema, ki so lahko smrtne. Diagnoza temelji na klinični sliki in laboratorijski analizi urina ter blata. Z ustreznim in pravočasnim zdrav­ljenjem lahko preprečimo nadaljnje zaplete. Prikazan je primer 30-letnega sladkornega bolnika, ki je tri leta občasno imel bolečine v trebuhu. Med drugim bolnišničnim zdravljenjem smo postavili diagnozo akutne jetrne porfirije, verjetno sprožene s kombinacijo hipoglikemije in psihičnega stresa. Potrebno je bilo le simptomatsko zdravljenje. Ob odpustu je dobil natančna navodila glede preprečevanja sprožilnih dejavnikov in ob kontrolnem pregledu je bil brez simptomov in kliničnih ali laboratorijskih znakov bolezni. Akutna jetrna porfirija je pogosto spregledana. Pri sladkornih bolnikih moramo ob normoglikemiji pomisliti tudi na druge sprožilne dejavnike. Preprečevanje sprožilnih dejavnikov in izobraževanje bolnikov lahko prepreči pojav akutnih napadov.

Avtorji:
Mitja Lainščak, Borut Kocijančič

Ključne besede:
sladkorna bolezen, porfirija jetrna

Citiranje:
Med Razgl. 2003; 42: 413–17.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑