Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2013 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Akutna okvara ledvic mladega boksarja – pomen uživanja kreatinskih pripravkov, prikaz kliničnega primera

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Akutna okvara ledvic predstavlja hiter upad glomerulne filtracije. Kaže se z naraščanjem serumskih koncentracij sečnine in kreatinina ter zmanjšanjem količine izločenega seča. Vzroki zanjo so številni, v nekaterih primerih pa lahko o neposrednem vzroku le sklepamo. Kreatin nastaja v našem telesu, drugo polovico zalog v telo vnesemo s hrano. V strokovni literaturi lahko najdemo objavljene številne raziskave o varnosti pripravkov kreatina, a med njimi tudi raziskave, ki poročajo o pojavu neželenih stranskih učinkov uživanja kreatina. Primer predstavlja 18-letnega športnika z akutno okvaro ledvic, ki bi jo lahko povzročilo uživanje kreatina. Po prenehanju uživanja kreatina in ob simptomatskem zdravljenju, vključno s hemodializo, se je ledvična funkcija normalizirala.

Avtorji:
Purg Darinka, Bevc Sebastjan

Ključne besede:
akutna okvara ledvic, kreatin, kreatinski pripravki

Citiranje:
Med Razgl. 2013; 52: 119–25
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑