Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2000 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo »

Ali je modo ogrožen organ

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Nekatere študije poročajo o večji pojavnosti raka mod in drugih napak spolovil in izločil, kot so retinirano modo in hipospadija, medtem ko kakovost semena pada. V zadnjih letih so kemi­kalije in radioaktivne snovi zbujale veliko pozornost zaradi svojega morebitnega negativnega vpliva na človekovo zdravje. Vemo tudi, da poškodba moda lahko nastane zaradi neprimer­nega načina življenja: alkohol, mamila in preveč stisnjena oblačila. Dokazali so tudi, da na reproduktivno funkcijo negativno vplivajo psihosocialni dejavniki, kot so stres in družbeno-ekonomski problemi. Nekateri avtorji menijo, da je lahko dolgotrajna izpostavljenost pesticidom zaradi njihovega estrogenskega oziroma antiandrogenskega delovanja vzrok vseh teh nepra­vilnosti. V Sloveniji smo s študijo normalnih spermiogramov pri mladih in zdravih moških ugotovili pomenljive spremembe semena v obdobju 1983−1996. Prišlo je do padca hitre gib­ljivosti semenčic. Prav tako smo opazili manjšo koncentracijo semenčic pri moških, rojenih v obdobju 1950−1960. V času vojne za osamosvojitev Slovenije (julij 1991) pa smo ugotovili slabšo gibljivost semenčic. Vzroki teh poslabšanj še niso ugotovljeni.

Vendar ne najdejo vsi raziskovalci negativnih sprememb in v posameznih državah lah­ko obstajajo regionalne razlike. Potrebujemo prospektivne študije z istimi metodologijami, ki bi analizirale omenjene napake. S tem bi bolje razumeli razširjenost problemov in si raz­ložili vzroke. Študije bi bile koristne, saj bi izsledki omogočili preventivo oz. zdravljenje.

Negativne spremembe semena pri moškem ne pomenijo, da bo imel zagotovo težave s plod­nostjo. Lahko pričakujemo, da bo postal prej ali slej manj ploden, kar pomeni, da bo vedno več parov imelo težave pri zanositvi in bo potrebovalo pomoč zdravnikov. To predstavlja psi­hološki napor, pa tudi ekonomsko in socialno obremenitev.

Avtorji:
Zorn Branko, Majdič Gregor

Ključne besede:
testis novotvorbe, hipospadija, kriptorhidizem, okolje izpostavljanje, semendice gibljivost, semendce kapaciteta

Citiranje:
Med Razgl. 2000; 39: 305−12.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑