Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Psihiatrija »

Ali je uporaba kognitivnih modulatorjev smiselna pri zdravljenju bipolarne motnje razpoloženja?

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Pomemben delež bolnikov z bipolarno motnjo razpoloženja se ne odziva zadovoljivo na konven­cionalno farmakološko zdravljenje z litijem, antiepileptiki, antipsihotiki in antidepresivi. Številne študije opozarjajo na veliko tveganje za kronični potek bolezni in ponovitve epizod bolezni kljub prejemanju razpoložljive terapije. Ta trenutek niti nimamo enotne definicije za terapevtsko rezistentno bipolarno motnjo razpoloženja, zaradi česar je ocenjevanje števila na zdravljenje neodzivnih bolnikov zelo oteženo. Za potrebo po dopolnjevanju ustaljenih oblik zdravljenja poleg terapevtske rezistence govorijo tudi dokazi o prisotnosti kognitivnega upada pri kro­ničnih bolnikih. Kognitivni modulatorji, kot so donepezil, galantamin, rivastigmin in meman­tin, so zdravila, ki jih primarno uporabljamo pri zdravljenju različnih oblik demenc. V prispevku so zbrani podatki, ki so trenutno na voljo o njihovi uporabi pri avgmentaciji zdravljenja tera­pevtsko rezistentne bipolarne motnje razpoloženja in pri zdravljenju kognitivnega upada pri tej bolezni. Vzpodbudni rezultati raziskav in študij primerov kažejo na smiselnost nadaljnje­ga raziskovanja na področju uporabe kognitivnih modulatorjev pri bipolarni motnji razpo­loženja, in sicer predvsem v smislu kontroliranih randomiziranih dvojno slepih raziskav.

Avtorji:
Kržišnik Julija, Dernovšek Mojca Zvezdana

Ključne besede:
terapevtsko rezistentna bipolarna motnja razpoloženja, kognitivni modulatorji, donepezil, memantin, galantamin, kognitivni upad, terapevtska rezistenca

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 307–13.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑