Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2011 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Histologija z embriologijo » Medicinsko področje » Predmeti » Humana genetika » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Atrezija hoan – prikaz primera

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Atrezija hoan je redka prirojena malformacija zadajšnjega dela nosne votline, ki se pojavlja na 5000–8000 živorojenih otrok. Klinično se kaže kot izolirana oblika ali v sklopu drugih malformacij. Za večino primerov vzroka ni mogoče najti, nekatere pa povezujejo z genetsko mutacijo ali uporabo določenih zdravil za zdravljenje hipertiroidizma med nosečnostjo. Prevladujoča klinična slika ob rojstvu je dihalna stiska s hudo obliko ciklične cianoze. Prikazujemo primer deklice z izolirano obojestransko atrezijo hoan, ki je ob rojstvu razvila klinične znake dihalne stiske s cianozo. Razpravljamo o razvoju nosu, etiologiji, klinični sliki, diagnostiki, primarni oskrbi in kirurškem zdravljenju.

Avtorji:
Žnidaršič Marta, Rink Nina, Grosek Štefan, et al.

Ključne besede:
atrezija hoan, dihalna stiska, ciklična cianoza, obligatorno dihanje – novorojenčki, hipertiroidizem

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 87–96.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑