MENU
Arhiv številk » 2003 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Bolečina v stopalih pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

S pomočjo lestvice indeksa bolečine, prizadetosti ali omejitev zaradi težav s stopali smo oce­nili bolečino v stopalih ter posledično prizadetost ali omejitev aktivnosti pri starejših zdravih preiskovancih, bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 brez simptomatske nevropatije in pri bol­nikih s sladkorno boleznijo tipa 2 s simptomatsko nevropatijo. Celotna lestvica in posamezne podlestvice so se izkazale kot zelo zanesljive. Ugotovili smo statistično značilne razlike med skupinami za vse tri podlestvice in za celotno lestvico. Vprašalnik je primeren za ocenjeva­nje bolečine v stopalih in posledične prizadetosti pri bolnikih z diabetično nevropatijo, nekoliko manj uporaben je za ocenjevanje omejitev aktivnosti teh bolnikov.

Avtorji:
Novak Primož, Meh Duška

Ključne besede:
diabetična nevropatija, bolečina v stopalih, prizadetost, indeks bolečine, prizadetosti in omejitev zaradi težav s stopali

Citiranje:
Med Razgl. 2003; 42: 147–53.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑