Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1996 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Bouveretov sindrom – visoki biliarni ileus

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V članku predstavljamo bolnico, operirano v akutnem stanju zaradi biliarnega ileusa, brez predhodne anamneze žolčnih kamnov. Ker je imela več žolčnih kamnov, je prišlo do novega ileusa z nejasno, nekaj dni trajajočo začetno simptomatiko, ki smo jo retrogradno opredelili kot Bouveretov sindrom. Osem dni po operaciji je prišlo do razvite slike biliarnega ileusa, ki je bil operiran. Tretji kamen se je prav tako s prehodno simptomatiko Bouveretovega sindroma kasneje izločil sam. Hipoteza, ki jo izpostavljamo, je ta, da je v klinični praksi Bouveretov sindrom pogostejši, redkeje pa se diagnosticira, ker večina bolnikov poišče pomoč v stanju razvitega biliarnega ileusa, ko je simptomatika Bouveretovega sindroma že prešla. Z novejšimi diagnostičnimi možnostmi bi bila mogoča pogostejša in pravočasna diagnoza Bouveretovega sindroma. Tako bi bilo možno tudi konzervativno zdravljenje, posebej še pri bolnikih s povišanim tveganjem.

Avtorji:
Košorok Pavle

Ključne besede:
holelitiaza – komplikacije, črevesna zapora – kirurgija

Citiranje:
Med Razgl. 1996; 35: 421–8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑