Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Celiakija

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Celiakija je sistemska bolezen, pri kateri povzroči uživanje glutena pri osebah z dednim nag­njenjem avtoimunsko vnetje. Je bolj pogosta, kot so domnevali včasih, in se lahko pojavi v ka­teri koli starosti. Poleg tipične klinične slike, za katero je značilna malabsorpcija pri dojenčkih in malčkih, se kaže lahko s številnimi neznačilnimi simptomi in znaki. Diagnosticiramo jo z ob­čutljivimi in specifičnimi krvnimi testi in z značilnimi histološkimi spremembami sluznice dvanajstnika. Zdravljenje je še vedno stroga dieta brez glutena, vendar preizkušajo tudi dru­ge načine zdravljenja. V preglednem članku predstavljava celiakijo pri otrocih, v skladu z no­vejšimi smernicami. Za ilustracijo prikazujeva tudi krajši klinični primer.

Avtorji:
Brecelj Jernej, Sedmak Marjeta

Ključne besede:
celiakija, gluten, diagnostika, zdravljenje, prikaz primera

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 471–8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑