Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1994 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Debelina intime in medije karotidnih arterij pri mladostnikih z družinsko hiperholesterolemijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Družinska hiperholesterolemija je ded­na presnovna bolezen, ki spada med najmoč­nejše aterogene dejavnike. Pri 28 mladih bolni­kih z družinsko hiperholesterolemijo in pri 28 zdravih preiskovancih smo določili povpreč­no debelino intime in medije karotidnih arterij z ul­trazvočno preiskavo na način B. Določili smo koncentracije krvnih maščob, lipoproteina(a), krvnega sladkorja ter nekatere koagulacijske in fibrinolitične spremenljivke. Povprečna de­belina intime in medije je bila pri bolnikih z dru­žinsko hiperholesterolemijo značilno večja kot pri zdravih preiskovancih (0,71 ± 0,15 proti 0,49 ± 0,08mm, p < 0,0001). Pri vseh preisko­vancih skupaj smo našli značilno pozitivno po­vezavo debeline intime in medije s celotnim ho­lesterolom, holesterolom v lipoproteinih male go­stote, trigliceridi in sistoličnim krvnim tlakom. V skupini bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo je bila debelina intime in medije značilno pozitivno povezana le s starostjo in mejno s sistoličnim krvnim tlakom, v skupini zdravih pa s sistoličnim krvnim tlakom, telesno težo in višino, trigliceridi in antigenom tkivnega aktivatorja plazminogena ter je bila pri moških večja kot pri ženskah. Z metodo multiple regresije smo ugo­tovili, da so neodvisni napovedni dejavniki za večjo debelino intime in medije pri vseh preisko­vancih skupaj pripadnost skupini bolnikov z dru­žinsko hiperholesterolemijo, večja koncentraci­ja trigliceridov in starost. Neodvisni napovedni dejavniki za večjo debelino intime in medije pri zdravih pa so moški spol, starost in večja kon­centracija trigliceridov.

Avtorji:
Kosmina Barbara, Lavrenčič Aleša

Ključne besede:
hipereholesterolemija, družinska, karotidne arterije-ultrazvočna preiskava, ateroskleroza

Citiranje:
Med Razgl. 1994; 33: 463–90.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑