Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2007 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Delež aktiviranih trombocitov pri bolnikih z idiopaticno trombocitopenicno purpuro brez zdravljenja in bolnikih, zdravljenih s splenektomijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

IZHODIŠČA. Idiopatična trombocitopenična purpura (ITP) je avtoimuna bolezen s posledično majhnim številom trombocitov v periferni krvi. Krvavitve so kljub trombocitopeniji redkej­še, kot bi pričakovali. Zanimal nas je delež aktiviranih trombocitov pri bolnikih z ITP brez zdravljenja in pri bolnikih z ITP v remisiji bolezni po odstranitvi vranice. METODE. Opazovali smo dve skupini bolnikov. V prvo smo vključili nezdravljene bolnike z ITP, v drugo pa bolnike v remisiji bolezni po odstranitvi vranice. Določili smo delež aktiviranih trombocitov za vsako skupino in ga primerjali s kontrolno skupino. REZULTATI. Pri nezdravljenih bolnikih z ITP smo ugotovili večji delež aktiviranih trombocitov kot pri kontrolni skupini (p = 0,0042). Pri skupini bolnikov z ITP v remisiji po splenektomi- ji nismo našli statistično pomembne razlike v deležu aktiviranih trombocitov. ZAKLJUČKI. Bolniki z ITP, ki niso v remisiji in so brez zdravljenja, imajo v krvi v višjem odstot­ku prisotne aktivirane trombocite kot zdrava populacija, s čimer lahko pojasnimo manjšo pojavnost krvavitev kljub trombocitopeniji. Bolniki z ITP v remisiji po odstranitvi vranice ima­jo v krvnem obtoku prisotne aktivirane trombocite v istem deležu kot zdrava populacija, kar kaže na pomembno vlogo vranice v patogenezi ITP.

Avtorji:
Škerget Matevž, Strniša Luka

Ključne besede:
purpura trombocitopenična idiopatska-zdravljenje, splenektomija, trombocitna aktivacija

Citiranje:
Med Razgl. 2007; 46: 229–34.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑