Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2009 » 1-2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Toksikologija »

Diagnostika in zdravljenje zastrupitev s kovinami

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Pri diagnostiki, oceni resnosti zastrupitve in izbiri načina zdravljenja je pomembno pozna­vanje toksikokinetike in toksikodinamike posamezne vrste in oblike kovine. Pri diagnostično-terapevtskih postopkih se opiramo na anamnestične podatke, klinično sliko ter rezultate laboratorijskih in toksikoloških analiz. Zelo pomembna je pravilna interpretacija oziroma oce­na rezultatov toksikoloških analiz. Vsaka povečana izpostavljenost kovini še ne pomeni zastru­pitve. Najpomembnejši in pogosto tudi zadosten terapevtski ukrep je prekinitev nadaljnje izpostavljenosti. Pri določenih zastrupitvah s kovinami lahko uporabimo specifične antido­te kelatorje. Indikacije za dajanje antidotov morajo biti skrbno pretehtane, ker imajo tako sami antidoti kot tudi kompleks antidot-kovina lahko neželene stranske ali celo toksične učinke. V prispevku so na kratko opisane nekatere najpogostejše zastrupitve s kovinami, njihova tok­sičnost, znaki in simptomi zastrupitve ter diagnostični postopek in zdravljenje.

Avtorji:
Jamšek Marija, Šarc Lucija

Ključne besede:
arzen - zastrupitev, baker - zastrupitev, kadmij - zastrupitev, svinec - zastrupitev, živo srebro - zastrupitev, železo - zastrupitev

Citiranje:
Med Razgl. 2009; 48: 101–13.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑