Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2008 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija »

Disekcija aorte

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Disekcija aorte je redka, a življenje ogrožajoča bolezen, pri kateri pride do razslojitve žilne stene. Prizadane lahko kateri koli del aorte, najpogosteje ascendentno aorto. Hitra diagnoza in ustrezno zdravljenje sta ključna za preživetje bolnikov, saj je smrtnost nezdravljenih disek- cij največja v prvih 48 urah po nastanku disekcije. Na disekcijo aorte moramo pomisliti pri bolnikih z aortno bolečino in značilnimi dejavniki tveganja. Najpomembnejše preiskave za potrditev disekcije aorte so računalniško tomografska angiografija aorte, magnetna resonan­ca aorte in ehokardiografija. Izbor preiskav je odvisen od njihove dostopnosti v urgentnih razmerah in prizadetosti bolnika. Zdravljenje disekcij je kirurško, z interventnimi perkuta- nimi posegi ali z zdravili. Način zdravljenja je odvisen od tipa disekcije. Proksimalni tip disekcije, pri katerem je prizadeta ascendentna aorta, je urgentno stanje in ga zdravimo kirurško. Distal- ni tip disekcije navadno zdravimo z zdravili ali z interventnimi perkutanimi posegi. Bolnike je treba redno spremljati, nadzirati krvni tlak, zdraviti dejavnike tveganja in prepoznavati zaplete.

Avtorji:
Klemen Luka, Koželj Mirta

Ključne besede:
aortna anevrizma, anevrizma disekcijska - diagnostika - kirurgija

Citiranje:
Med Razgl. 2008; 47: 151–9.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑