Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1994 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Ehokardiografska diagnostika infekcijskega endokarditisa

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Ehokardiografija je osrednja preisko­valna metoda v diagnostiki infekcijskega endokarditisa. Značilen ehokardiografski izvid je eno od glavnih kliničnih meril za diagnozo in­fekcijskega endokarditisa (Duke Endocarditis Service). S transtorakalno in s transezofagealno ehokardiografijo ugotovimo mesto vegetaci­je in prisotnost morebitnih zapletov, kot so absces, mikotične anevrizme in fistulacije. Z doplersko ehokardiografijo pa ocenimo motnjo v de­lovanju zaklopke. Občutljivost transezofagealne ehokardiografije je veliko večja od občutljivosti transtorakalnega pristopa. Posebno velik po­men ima transezofagealna ehokardiografija v diagnostiki infekcijskega endokarditisa na umetnih zaklopkah. Ehokardiografija ni samo diagnostična metoda, pač pa tudi ena najpo­membnejših metod za spremljanje uspeha zdravljenja endokarditisa in nepogrešljiva pomoč pri načrtovanju operativnega zdravljenja.

Avtorji:
Koželj Mirta, Lejko-Zupanc Tatjana

Ključne besede:
bakterijski endokarditis, ehokardiografija

Citiranje:
Med Razgl. 1994; 33: 509–18.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑