Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1994 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Ehokardiografska diagnostika infekcijskega endokarditisa

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Ehokardiografija je osrednja preisko­valna metoda v diagnostiki infekcijskega endokarditisa. Značilen ehokardiografski izvid je eno od glavnih kliničnih meril za diagnozo in­fekcijskega endokarditisa (Duke Endocarditis Service). S transtorakalno in s transezofagealno ehokardiografijo ugotovimo mesto vegetaci­je in prisotnost morebitnih zapletov, kot so absces, mikotične anevrizme in fistulacije. Z doplersko ehokardiografijo pa ocenimo motnjo v de­lovanju zaklopke. Občutljivost transezofagealne ehokardiografije je veliko večja od občutljivosti transtorakalnega pristopa. Posebno velik po­men ima transezofagealna ehokardiografija v diagnostiki infekcijskega endokarditisa na umetnih zaklopkah. Ehokardiografija ni samo diagnostična metoda, pač pa tudi ena najpo­membnejših metod za spremljanje uspeha zdravljenja endokarditisa in nepogrešljiva pomoč pri načrtovanju operativnega zdravljenja.

Avtorji:
Koželj Mirta, Lejko-Zupanc Tatjana

Ključne besede:
bakterijski endokarditis, ehokardiografija

Citiranje:
Med Razgl. 1994; 33: 509–18.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑