Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2000 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patologija »

Etiologija, epidemiologija in histopatologija raka endometrija

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Rak endometrija je hormonsko odvisen tumor. Odločilno vlogo pri njegovem nastanku ima­jo estrogeni, tako endogeni kot umetno vneseni v organizem. Bolezen prizadene predvsem starejše in ženske s prekomerno telesno težo. V Sloveniji je rak endometrija najpogostejši med raki rodil. Najpogosteje se pojavlja v histološki obliki endometrioidnega adenokarcinoma, adenoskvamoznega karcinoma, papilarnega seroznega adenokarcinoma in svetloceličnega adenokarcinoma. Za napoved poteka bolezni je stopnja diferenciacije pomembnejša od histološkega tipa tumorja. Na osnovi kirurško-patoloških podatkov razvrščamo bolnice z ra­kom endometrija v štiri stadije.

Avtorji:
Takač Iztok

Ključne besede:
endometrij novotvorbe, novotvorba stadij

Citiranje:
Med Razgl. 2000; 39: 191–8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑