MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija »

Fiziologija prebavne cevi, 1. del

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Smer potovanja hrane, ki jo zaužijemo, je od ust proti zadnjiku. Na tej poti se vsebina pre­bavne cevi spremeni zaradi odvzemanja in dodajanja posameznih sestavin, nazadnje nasta­ne blato. Sestavek o fiziologiji prebave smo razdelili v dva dela. V pričujočem prvem delu najprej obravnavamo gibljivost prebavne cevi. Ta po eni strani omogoča pretežno enosmeren trans­port vzdolž prebavne cevi, po drugi strani pa omogoča natančno uravnavano zadrževanje vse­bine v votlinah prebavne cevi. V naslednjih dveh poglavjih obravnavamo fiziologijo organov, ki spreminjajo vsebino prebavne cevi – želodca, žlez slinavk in trebušne slinavke. S svojimi izločki namreč ključno vplivajo na mehansko in kemično strukturo hrane in v veliki meri omo­gočijo procese asimilacije hranil in absorpcije vitaminov, mineralov, elektrolitov in vode, ki jih pokriva drugi del »Fiziologije prebavne cevi«. Bralcu na njegovi poti skozi besedilo poma­gamo tako, da lahko pridobljeno znanje neposredno preveri na nekaterih praktičnih prime­rih. Ti omogočajo povezovanje znanja iz obeh delov in njegovo uporabo v klinični praksi.

Avtorji:
Stožer Andraž, Dolenšek Jurij, Rupnik Marjan

Ključne besede:
fiziologija prebavne cevi, prebava, absorpcija, sekrecija, hranila, elektroliti, vitamini, minerali, voda

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 371–89.

Prenos PDF >>
© 2019 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑