Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija »

Fiziologija prebavne cevi, 2. del

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Asimilacija hranil, vitaminov in mineralov ter absorpcija vode in elektrolitov igrata pomemb­no vlogo pri ohranjanju življenja. Pomembnosti omenjenih nalog prebavne cevi pa se tako bolnik kot tudi zdravnik žal pogosto zavesta šele ob bolezni. Mehanska in encimska razgrad­nja hrane do njenih osnovnih gradnikov (prebava) se začne v ustni votlini in nadaljuje vzdolž prebavne cevi do tankega črevesa. Nasprotno se absorpcija razgrajenih hranil v znatni meri prične šele kasneje vzdolž prebavne cevi, v tankem črevesu. Tam se asimilacija hranil v naj­večji meri tudi dokonča. V debelem črevesu, v katerega se zliva vsebina iz tankega črevesa, se privzame preostanek potrebne vode in elektrolitov. Omenjena razgradnja do osnovnih grad­nikov je skupna vsem hranilom in je nujna za zagotovitev topnosti nekaterih gradnikov v vodnem okolju svetline prebavil, znotrajceličnega prostora in plazme, predvsem pa za transport vseh gradnikov preko epitelija prebavne cevi. Mehanizmi razgradnje in transepitelijskega trans­porta se zaradi velikih razlik v kemijski strukturi posameznih hranil med seboj razlikujejo.

Avtorji:
Stožer Andraž, Dolenšek Jurij, Rupnik Marjan

Ključne besede:
fiziologija prebavne cevi, prebava, absorpcija, sekrecija, hranila, elektroliti, vitamini, minerali, voda

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 391–424.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑