Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2000 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Anatomija » Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Histologija z embriologijo »

Histološka, anatomska in funkcijska organiziranost skorje osrednjega živčevja

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Možganska skorja je sestavljena iz velikega števila različnih živčnih celic in za uspešno delo­vanje živčevja pomembnih povezav. Aktivnost določajo signali v dovodnih vlaknih, ki vzdražijo živčne celice v možganskih središčih. Od njih do efektornih organov prenašajo impul­ze odvodna vlakna. Makro- in mikroskopska urejenost možganov omogoča natančno določeno organiziranost, ki je skupaj z natančnostjo povezav predpogoj za uspešno vodenje vsega, kar človek je. Zelo groba delitev možganov omogoča ločitev na sprejemni zadajšnji del in moto­rični sprednji. Asociacijske skorje povezujejo različna področja. Morfološko se različni deli možganske skorje razlikujejo po razporeditvi različnih živčnih celic in njihovih povezav, ki nas določajo.

Avtorji:
Meh Duška

Ključne besede:
možganska skorja − anatomija in histologija − fiziologija

Citiranje:
Med Razgl. 2000; 39: 389−400.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑