Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1992 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Patologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Histomorfološko odkrivanje onkogeneze v jetrih

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

V raziskovalni nalogi smo želeli preveriti domneve o postopnem razvoju primarnega jetrnega karcinoma iz histomorfološko prehodnih sprememb v jetrnem parenhimu. Pregledali smo tkivne vzorce jetrnega parenhima ob tumorjih pri 27 primerih hepatoceličnega karcinoma in 5 primerih holangiokarcinoma in določili histomorfološke in citološke značilnosti neoplastično še nespremenjenega parenhima. Nizka prekuženost z virusom hepatitisa B, preobremenjenost jetrnega parenhima z železovim pigmentom, pogosta vnetja in cirotski preustroj parenhima so bile glavne značilnosti okolice tumorja. V 62,5 % smo odkrili okrogle parenhimske jetrne celice, ki so oblikovale slabo zamejene vozliče. Citološke lastnosti teh jetrnih celic so odražale moteno presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin ter manjše spremembe v jedru. Opisi preneoplastičnih hepatocitov v eksperimentalni hepatokarcinogenezi so se ujemali z izsledki naše raziskave. Spreminjajoči se hepatociti, ki oblikujejo vozliče (noduse), so nova, verjetno preneoplastična sprememba jetrnega parenhima. Pomen in praktično vrednost opisanih sprememb bodo pojasnile šele dodatne raziskave.

Avtorji:
Trotovšek Blaž

Ključne besede:
jetrne novotvorbe – patologija

Citiranje:
Med Razgl. 1992; 31: 165–86.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑