Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Histologija z embriologijo » Medicinsko področje » Predmeti » Patologija »

Histopatološke značilnosti Barrettovega požiralnika

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Barrettov požiralnik je metaplastična sprememba večskladnega ploščatega epitelija distalnega požiralnika v žlezni epitelij, ki nastane kot posledica kronične gastreozofagealne refluksne bolezni. Predstavlja predrakavo spremembo, saj se pri 0,5–1 % bolnikov z Barrettovim poži­ralnikom razvije adenokarcinom, ki je glede na hitrost naraščanja pojavnosti v zahodni populaciji vse pogostejši. Razvoj žleznega epitelija Barrettovega požiralnika v adenokarcinom je počasen in stopenjski. V začetku ugotavljamo displazijo nizke, nato displazijo visoke stopnje in prehod v adenokarcinom. Namen članka je študentom medicine razložiti lastnosti osnov­nih morfoloških sprememb v Barrettovem požiralniku in displastičnih sprememb, s kateri­mi se vse pogosteje srečamo pri endoskopskih biopsijah, ki so najpomembnejše za sledenje bolnikov.

Avtorji:
Jović Viktor, Cerar Anton

Ključne besede:
Barrettov, požiralnik, gastroezofagealni refluks, adenokarcinom

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 425–32.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑