Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1997 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

HIV – imunost in razvoj

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Okužba s HIV vzbudi protitelesni in citotoksični imunski odziv proti virusu. HIV se za­radi izjemne prilagodljivosti in spremenljivosti us­pešno izmika učinkoviti imunski zaščiti. Za raz­voj bolezni je verjetno odločilen imunski odziv neposredno po virusni okužbi. Močan in proti us­treznim virusnim molekulam usmerjen začetni imunski odziv omogoča dober dolgoročni nadzor nad virusom. Če je začetni imunski odziv neu­strezno usmerjen, se HIV verjetno tako namnoži, da dolgoročni nadzor okužbe ni več mogoč. Iz tega razmisleka izhajajo tudi najnovejše strate­gije pri razvoju cepiv proti aidsu – cepivo naj bi usmerilo imunsko reakcijo proti izbranim virusnim antigenom. S tem bi virus naletel na učinkovito usmerjen in močan imunski odziv, ki bi omogo­čal dolgoročen nadzor virusa in s tem prepre­čeval razvoj aidsa.

Avtorji:
Ihan Alojz

Ključne besede:
imunska pomanjkljivost pridobljena sindrom - imunologija, aids cepiva

Citiranje:
Med Razgl. 1997; 36: 329–35.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑