Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2013 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri » Medicinsko področje » Predmeti » Toksikologija »

Huda zastrupitev z zeleno mušnico

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Zelena mušnica (lat. Amanita phalloides) velja za najbolj strupeno gobo, kar jih poznamo. Amatoksini (glavni predstavnik α-amanitin), ki jih proizvaja, so najbolj toksični ciklopeptidi in povzročijo poškodbe jeter, ledvic ter centralnega živčnega sistema. V celici se vežejo na RNA-polimerazo II in s tem preprečijo transkripcijo DNA. Posledica tega je zavrta tvorba celičnih beljakovin in celična smrt. Značilen je trifazni klinični potek: v prvi fazi se pojavi gastrointestinalna toksičnost, druga predstavlja navidezno izboljšanje, tretjo pa zaznamuje zapozneli nastop jetrne odpovedi in ledvične okvare. Prikazani primer obravnava 30-letno bolnico, pri kateri je prišlo do hude zastrupitve z zeleno mušnico. α-amanitin je povzročil akutno jetrno odpoved in z njo povezane zaplete, ki so skoraj zahtevali transplantacijo jeter. S pomočjo intenzivnega zdravljenja smo odpravili potrebo po presaditvi in bolnici omogočili popolno okrevanje.

Avtorji:
Požar Ingrid, Šarc Lucija

Ključne besede:
zastrupitev, zelena mušnica, α-amanitin, akutna jetrna odpoved

Citiranje:
Med Razgl. 2013; 52: 511–18.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑