Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1995 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Histologija z embriologijo » Medicinsko področje » Predmeti » Patologija »

Imunohistokemični označevalci celičnega razmnoževanja

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Glavni motiv za ugotavljanje proliferacijske aktivnosti celic, še zlasti v vzorcih človeš­kih tumorjev, je hipoteza, da lahko s kvantifika­cijo tega osnovnega biološkega procesa damo objektiven odgovor o kliničnem poteku bolezni in prognozi bolnikov obolelih za rakom. V zad­njem času se za ugotavljanje proliferacijske ak­tivnosti celic uporablja predvsem imunohistokemično barvanje s protitelesi proti antigenom, ki se pojavljajo samo v razmnožujočih se celicah. Najpogosteje uporabljeni protitelesi sta anti-PCNA in Ki-67. PCNA je pomožni protein DNA polimeraze d. PCNA pozitivna so jedra celic v fazi S celičega ciklusa. Protitelo Ki-67 prepoz­na antigene, ki se pojavijo v jedrih razmnožujo­čih se celic, ne pa tudi v mirujočih celicah faze G0 celičnega ciklusa. V članku so opisane glavne biološke lastnosti označevalcev anti-PCNA in Ki-67, njuna uporabnost v patologiji ter naše izkušnje pri delu z njima.

Avtorji:
Cor Andrej

Ključne besede:
novotvorbe – patologija, proliferacijska celica, jedrni antigen, imunohistokemija

Citiranje:
Med Razgl. 1995; 34: 203–10.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑