Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2013 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

Invazivna aspergiloza pri nekonvencionalnih bolnikih

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Okužbe z glivo Aspergillus spp. največkrat potekajo kot invazivna pljučna aspergiloza pri imunsko oslabljenih bolnikih. Vse več pa je člankov, ki opisujejo neobičajne manifestacije invazivne aspergiloze. V pljučih se ta lahko kaže kot kronična invazivna pljučna aspergiloza, bronhocentrična granulomatoza ali traheobronhitis. Zasledili so več izvenpljučnih okužb, tudi pri imunokompetentnih bolnikih. Primeri vključujejo hrbtenični osteomielitis, primarno kožno aspergilozo, okužbe prostetičnih žilnih vsadkov, endokarditis, pooperativne aspergiloze in aspergiloze v enoti intenzivne terapije. Že dolgo je znano, da lahko pri razsojeni aspergilozi najdemo glive v različnih organih. Trenutni klinični izziv je hitro odkrivanje invazivne aspergiloze, izolirane iz netipičnih mest, včasih celo pri imunokompetentnih bolnikih. Kombinacija hitre diagnoze, pravilne terapije z vorikonazolom in skrbno pretehtana odstranitev glive z operativnim posegom naj bi vodila k dobremu izidu zdravljenja bolnika.

Avtorji:
Perčič Simona, Ihan Alojz

Ključne besede:
invazivna aspergiloza, nekonvencionalna obolenja, diagnoza, zdravljenje

Citiranje:
Med Razgl. 2013; 52: 61–9
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑