Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2016 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

Invazivne okužbe, povzročene s Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis (betahemolitični streptokoki skupine C/G) so vse bolj prepoznani kot pomemben povzročitelj bakterijskih okužb pri človeku. Predstavljajo del normalne mikrobiote kože in sluznic zgornjih dihal, prebavil, spolovil in sečil, ob ustreznih pogojih pa so sposobni povzročiti tako povrhnje okužbe kože in mehkih tkiv kot tudi invazivne okužbe globokih tkiv in življenje ogrožajoči streptokokni sindrom toksičnega šoka. Rezultati številnih raziskav so pokazali, da je spekter okužb močno podoben tistemu pri Streptococcus pyogenes (betahemolitični streptokoki skupine A) in da si obe skupini delita številne dejavnike virulence. V nedavnih raziskavah so pokazali, da incidenca bakterijskih okužb, povzročenih s Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis, narašča. Le-te se pogosteje pojavljajo pri starejših osebah in osebah s pridruženimi boleznimi. Večina osamljenih sevov še vedno kaže veliko občutljivost za betalaktamske antibiotike, vedno večja pa je odpornost proti makrolidom in tetraciklinom. V članku prikazujemo 14 primerov okužb, povzročenih s Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis, ter kratek pregled literature na tem področju.

Avtorji:
Mavrič Matej, Jeverica Samo, Tomažič Janez

Ključne besede:
Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis, invazivne okužbe, patogeneza, občutljivost za antibiotike

Citiranje:
Med Razgl. 2016; 55 (3): 283−91.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑