Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2006 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Patologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Izražanje encimov ciklooksgenaza-1 in ciklooksigenaza-2 v zdravem srcu in v srčnem infarktu pri človeku

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Ciklooksigenaza (COX) je ključni encim pri nastajanju prostanoidov, ki vplivajo na številne celične funkcije. Poznamo dve izoformi COX, to sta COX-1 in COX-2. V naši nalogi smo dolo­čili izražanje obeh izoform COX v zdravem srcu in v srčnem infarktu pri človeku. Predvidevali smo, da je COX-1 prisotna predvsem ali izključno v zdravem srcu, COX-2 pa v srčnem infark­tu. Raziskava je bila narejena na obdukcijskih vzorcih srca, ki smo jih razdelili v dve skupini: v prvi so bili vzorci srca 10 zdravih oseb, ki so umrle v prometnih nesrečah, v drugi pa obduk­cijski vzorci srca 35 bolnikov, ki so umrli za posledicami srčnega infarkta. Vse vzorce smo obarvali s hematoksilinom in eozinom, COX-1 in COX-2 smo prikazali z imunohistokemično metodo. V zdravem srcu je COX-1 izražena v žilah in endokardu, v miocitih pa ne; COX-2 v zdravem srcu večinoma ni prisotna ali pa le v redkih miocitih. V srčnem infarktu se v miocitih spro­ži sinteza COX-2, ne pa tudi COX-1. Obe izoformi sta prisotni v sestavinah granulacijskega tkiva in veziva; reakcija na COX-1 je intenzivna in skoraj razpršena, reakcija na COX-2 pa žarišč­na. Na podlagi teh rezultatov sklepamo, da je za uravnavanje homeostaze v srcu v celoti odgovorna COX-1. Vnetno reakcijo ob srčnem infarktu verjetno posreduje predvsem COX-2, pri celjenju in nastanku brazgotine po SI pa sodelujeta obe izoformi, vendar je verjetno vlo­ga COX-1 pomembnejša kot vloga COX-2.

Avtorji:
Jermol Urška, Gartner Urška

Ključne besede:
srčni infarkt - encimologija, prostaglandin - endoperoksidna sintaza, avtopsija

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45: 237–52.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑