Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1991 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Kompresijske in utesnitvene nevropatije – patofiziologija in klinični sindromi

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Mehansko povzročene okvare perifernih živcev so med najpogostejšimi nevrološkimi boleznimi. Kompresijske nevropatije, nastale zaradi akutnega pritiska, se po mehanizmu nastanka, histološki sliki, prognozi in načinih zdravljenja razlikujejo od utesnitvenih nevropatij, ki se razvijejo zaradi kroničnega stisnjenja, ponavljajočih se pritiskov ali prepogibanja. Podrobneje so opisane najpogostejše kompresijske nevropatije (“pareza sobotne noči”, kompresijska okvara peronealnega živca) in utesnitvene nevropatije (sindrom karpalnega in kubitalnega kanala, sindrom torakalnega izhoda in drugi).

Avtorji:
Trontelj Jože

Ključne besede:
živec kompresija sindrom, karpalni kanal sindrom, torakalni izhod sindrom, elektromiografija

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 30: 537–52.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑