Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2003 » 4 » | Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Kontrolni pregledi pri bolnikih z rakom v dolgotrajni remisiji

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V tujini so počasi začeli opuščati rutinske preglede pri zdravniku onkologu, saj je malo dokazov, da le-ti vplivajo na bolnikovo preživetje in kakovost življenja. Da bi osvetlili bolnikovo doživ­ljanje kontrolnih pregledov, smo anketirali 148 bolnikov s potrjeno diagnozo rakave (maligne) bolezni, ki so že več kot pet let v remisiji. Zanimalo nas je njihovo doživljanje kontrolnih pre­gledov. Predvsem smo si želeli vedeti, ali bi zaupali presoji zdravnika onkologa, da pregledi na Onkološkem inštitutu niso več potrebni in kako bi se takrat počutili. Rezultati so pokaza­li, da bi v takem primeru 40 % anketirancev čutilo olajšanje; na drugi strani pa bi se 30 % bolnikov počutilo zapostavljenih in ogroženih. Odločitev o kontrolnih pregledih pri specialistu naj bo sprejeta po pogovoru z bolnikom.

Avtorji:
Kristina Drusany, Andrea Pavlović, Matjaž Zwitter

Ključne besede:
novotvorbe, zdravstveni pregledi

Citiranje:
Med Razgl. 2003; 42: 329–37.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑