MENU
Arhiv številk » 2012 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Krči in epilepsije v novorojenčkovem obdobju in zdravljenje

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Avtor v članku poudari, kateri so najpogostejši sodobni klinični in funkcijski diagnostični pristopi k ugotavljanju krčev v novorojenčkovem obdobju in predstavi štiri epilepsije, ki se lahko že pojavljajo v tem zgodnjem obdobju. Navaja najpogosteje uporabljana sodobna zdravila in tista, ki so bila v literaturi najpogosteje omenjena kot najuspešnejša v primerih, ko krčev nikakor ne uspemo ustaviti. Za prekinjanje trdovratnega epileptičnega statusa v novorojenčkovem obdobju opozori na nova priporočila, ki zagovarjajo predvsem pogostejšo uporabo lidokaina in benzodiazepinov v novorojenčkovem obdobju, zlasti na oddelkih za intenzivno zdravljenje, kjer je v primerih, če bi se pojavili morebitni zapleti, hitro dosegljiva tudi umetna ventilacija. Na koncu pa navede tudi nekaj novejših protiepileptičnih zdravil, za katera pa še nimamo dovolj kliničnih študij, ki bi potrjevale njihovo uspešnost.

Avtorji:
Neubauer David

Ključne besede:
novorojenček, trdovratni krči, novorojenčkovi epileptični sindromi, epileptični status, monitoring možganskih funkcij, zdravljenje, lidokain

Citiranje:
Med Razgl. 2012; 51: 31–7.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑