Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2000 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Logopedska obravnava bolnikov s Parkinsonovo boleznijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Parkinsonova bolezen je degenerativna nevrološka bolezen, ki pri svojem napredovanju pogo­sto prizadene sposobnosti sporazumevanja (verbalnega, neverbalnega, pisnega). Te motnje so prisotne pri polovici oziroma pri treh četrtinah bolnikov. Pogost spremljevalec te bolezni so tudi motnje požiranja: opazimo jih pri približno 50 % bolnikov. Parkinsonovo bolezen lah­ko spremljajo tudi številne druge motnje, kot so: oteženo branje, motnje pomnjenja, hitra utrudljivost, motena motorika dominantne roke in podobno. Te motnje dodatno otežujejo tako sporazumevanje kot tudi požiranje bolnika. Osnovni cilj logopedske obravnave je vzdr­ževanje in vzpodbujanje prizadetih sposobnosti in s tem zmanjševanje socialne osamitve teh bolnikov. Na Inštitutu RS za rehabilitacijo poteka logopedska obravnava bolnikov s Parkinso­novo boleznijo v okviru programov kompleksne rehabilitacije (fizioterapija, delovna terapija, psihološka in socialna obravnava, idr.). Poteka ob stalnem sodelovanju logopeda z drugimi člani strokovnega tima in bolnikovimi svojci.

Avtorji:
Ogrin Maja

Ključne besede:
Parkinsonova bolezen, motnje sporazumevanja, funkcionalna prizadetost

Citiranje:
Med Razgl. 2000; 39: 313−7

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑