MENU
Arhiv številk » 2009 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Farmakologija in eksperimentalna toksikologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Mehanizmi zaščitnega delovanja rdečega vina pri preprečevanju razvoja ateroskleroze

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Številne predklinične in klinične raziskave so pokazale, da zmerno uživanje rdečega vina deluje zaščitno na procese, ki so vključeni v nastanek in napredovanje aterosklerotičnih sprememb. Za zaščitne učinke rdečega vina so odgovorne tako polifenolne sestavine kot tudi etanol, saj delujejo na različne biokemične in celične procese in tako vplivajo na razvoj in napredovanje ateroskleroze. Polifenolne sestavine rdečega vina zmanjšajo endotelijsko disfunkcijo in tako izboljšajo delovanje endotelija, preprečujejo oksidacijo lipoproteinov nizke gostote (LDL), zavira­jo proliferacijo gladkih mišičnih celic v žilni steni, zavirajo agregacijo in adhezijo trombocitov ter znižujejo serumsko koncentracijo označevalcev vnetja. Etanol prav tako kot polifenolne sestavine rdečega vina zavira agregacijo in adhezijo trombocitov, poleg tega pa tudi zviša koncen­tracijo lipoproteinov visoke gostote (HDL). Prispevek opisuje glavne farmakološko aktivne sestavine rdečega vina ter mehanizme, preko katerih delujejo zaščitno pri poteku in napre­dovanju ateroskleroze.

Avtorji:
Lunder Mojca, Žiberna Lovro

Ključne besede:
ateroskleroza, vino, etanol, flavonoidi

Citiranje:
Med Razgl. 2009; 48: 339–51.

Prenos PDF >>
© 2019 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑