Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Psihiatrija »

Motnje slušnega zaznavanja

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Slušno zaznavanje je lahko moteno na različnih nivojih. V prispevku je poudarek na tistih motnjah, ki se pogosto pojavljajo pri osebah z duševnimi motnjami. Predvsem so opisane slu­šne halucinacije, ki spadajo med dramatičnejše duševne simptome in lahko močno vplivajo na bolnikovo delovanje ter na njegov odnos z okolico, prizadenejo pa tudi bolnikove svojce. Prispevek na kratko predstavi še tiste motnje slušnega zaznavanja, ki so pomembne pri diferncialni diagnozi slušnih halucinacij. Pomembno je, da zdravnik pozna razlike med posamezni­mi motnjami slušnega zaznavanja, motnjo natančno opredeli in ustrezno ukrepa. Kadar so motnje slušnega zaznavanja vzrok za avto- in heteroagresivno vedenje, je potrebno urgentno ukrepanje. Nekatere pa se pojavljajo tudi pri zdravih osebah in ne zahtevajo posebne obrav­nave.

Avtorji:
Horvat Jezeršek Lilijana, Žmitek Andrej

Ključne besede:
duševne motnje, shizofrenija, slušne halucinacije, motnje slušnega zaznavanja, senčni reženj, notranji govor, halucinacije – patofizioligija

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 297–305.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑