Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1999 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Napovedni dejavniki pri raku jajčnikov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Upoštevanje napovednih dejavnikov pri raku jajčnikov omogoča pravilno načrtovanje zdravljenja, spremljanje bolnic in oceno poteka bolezni. Nekateri so odvisni le od lastnosti raka in bolnice same, na druge pa lahko vplivamo z načinom zdravljenja. Bolnice z dobro diferenciranimi tumorji nižjih stadijev, diploidno količino DNA v tumorskih celicah, negativnimi bezgavkami, popolno citoredukcijo pri operaciji in boljšim splošnim stanjem lahko upajo na ugoden potek bolezni. Slabše diferencirani tumorji, anevploidna količina DNA v celicah, preostali tumor po operaciji, obsežni zasevki, povišane vrednosti tumorskih označevalcev po operaciji, ascites, napredovali stadij, starost in slabo splošno stanje bolnic napovedujejo neugoden potek bolezni.

Avtorji:
Takač Iztok

Ključne besede:
jajčnika novotvorbe, prognoza

Citiranje:
Med Razgl. 1999; 38: 91–6.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑