Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2002 » 2-3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Nujna medicinska pomoč »

Nenadna huda bolečina za prsnico – kaj storiti na terenu?

 
Izvleček:

This post is also available in: Slovenščina

Prsna bolečina je eden najpogostejših vzrokov za obisk v ambulanti splošne medicine. Vzrok bolečine je lahko praktično vsaka struktura v prsnem košu. Tako lahko bolijo kosti (rebra, prsnica, hrbtenica), vezi, mišice in različni prsni organi (srce in osrčnik, velike žile, plevralna votlina, prekrita s poprsnico, požiralnik). Vzrok bolečine je lahko tudi izven prsnega koša. Bolečina pa se v tem primeru projicira ali širi v prsni koš. Kronična prsna bolečina bolnika praviloma neposredno ne ogroža in dovoljuje postopno stopenjsko obravnavo v splošni ambulanti in pri različnih specialistih. Če pa je bolečina nenadna in huda, pa se moramo zavedati, da gre lahko za stanje, ki bolnika neposredno življenjsko ogroža. V tem primeru moramo pomisliti na akutni koronarni sindrom, disekcijo aorte tip A, masivno pljučno trombembolijo ali tenzijski pnevmotoraks.

Avtorji:
Noč Marko, Tadel Kocjančič Špela

Ključne besede:
angina pektoris, aortna anevrizma v prsnem košu, miokardni infarkt, pljučna embolija, pnevmotoraks

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 225–6.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑