Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1992 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Nenavaden vzrok amenoreje pri mlajšem dekletu

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Amenoreja pri mlajših bolnicah je sorazmerno pogost problem s katerim se srečujejo zdravnik šolske medicine, zdravnik splošne prakse in ginekolog. Spekter vzrokov je zelo različen, čeprav prevladujejo funkcionalne motnje, ki kratkoročno ne ogrožajo bolnice in dopuščajo opazovanje ter simptomatske ukrepe. Včasih naletimo tudi na redkejši vzrok, ki zahteva hitro diagnozo in specifično intervencijo, sicer lahko privede do nepopravljivih okvar. Zato je treba te vzroke poznati ter biti seznanjen z zgodnjimi simptomi in zelo občutljivimi laboratorijskimi preiskavami, na osnovi katerih usmerimo bolnice v nadaljne diagnostične postopke.

Avtorji:
Preželj Janez, Kocijančič Andreja

Ključne besede:
amenoreja - etiologija, prolaktinom

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 31: 115–20.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑