Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2010 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo »

Nepravilni trofoblastni vdor v patogenezi preeklampsije

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Prispevek opisuje odnose med endometrijem, materničnimi žilami in invazivnim trofoblastom v posteljici, ki ključno vplivajo na prilagoditve maternice in na razvoj posteljice v času nosečnosti. Osredotoča se predvsem na delitev trofoblasta, ki ga po zadnjih raziskavah sestav­ljajo citotrofoblast, sinciciotrofoblast in tri razvojne oblike citotrofoblasta, imenovanega intermediarni trofoblast, ki je glede na sestavo umeščen med cito- in sinciciotrofoblastom. Ena izmed oblik intermediarnega trofoblasta – intermediarni invazivni trofoblast – ima po zad­njih dognanjih pomembno vlogo v povečanju uteroplacentarnega pretoka med nosečnost­jo, saj s preoblikovanjem materničnih spiralnih arterij olajša pritok krvi vanje. Za normalen potek nosečnosti je ključna tudi regulacija vdora intermediarnega invazivnega trofoblasta v stromo endometrija. Ob neravnotežju v trofoblastnem vdoru ali pri procesu decidualizacije pride do zapletov v nosečnosti, od katerih so podrobneje predstavljena nova dognanja v etipatogenezi preeklampsije in gestacijske trofoblastne bolezni.

Avtorji:
Golob Nena

Ključne besede:
trofoblast, diferenciacija, invazivni intermediarni trofoblast, posteljica, preeklampsija, gestacijska trofoblastna bolezen

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 255–61.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑