Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1998 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Neprepoznan vzrok bolečinam v desni rami

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Opisan je primer 33-letnega bolnika, rojenega v Šri Lanki in že 12 let živečega v Švici, pri katerem so se akutno pojavile bolečine v desni rami in pod desnim rebrnim lokom. Ob mirova­nju in simptomatskem zdravljenju je prišlo do prehodnega izboljšanja, po 10 tednih pa so se bo­lečine ponovile v hujši obliki. V desnem jetrnem režnju je bila računalniškotomografsko vidna 9 x 5 cm velika hipodenzna lezija pod prepono. S pozitivno serološko preiskavo na amebe smo postavili diag­nozo amebnega jetrnega abscesa in pričeli z zdravljenjem z metronidazolom. Perkutana drenaža abscesa je bila neuspešna, ker se je medtem jetrni absces izpraznil v plevralni prostor. Po plevralni drenaži je prišlo do takojšnjega izboljšanja, po osmih dneh smo bolnika lahko odpustili v doma­čo oskrbo.

Avtorji:
Trampuž Andrej

Ključne besede:
rama, bolečina - etiologija, jetrni absces amebni

Citiranje:
Med Razgl. 1998; 37: 571–80.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑