Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1993 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Nevrofiziološka opredelitev delovanja perifernega živčevja pri maničnodepresivnih bolnikih, zdravljenih z litijem

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V raziskavi smo želeli opredeliti vpliv zdravljenja z litijem na delovanje perifernega živčevja, tako da smo primerjali rezultate elektrofizioloških meritev dveh skupin bolnikov in skupine zdravih prostovoljcev. V prvi skupini je bilo 20 bolnikov z manično depresijo, zdravljenih z litijem, v drugi 20 bolnikov z afektivnimi psihozami, ki niso jemali litija, v tretji pa 20 zdravih prostovoljcev, podobne starosti kot bolniki. Delovanje motoričnega nitja smo opredeljevali z merjenjem amplitude vala M pri proksimalnem in distalnem draženju medianega in peronealnega živca, z merjenjem motorične prevodne hitrosti in latence vala F. Funkcijo senzoričnega nitja medianega in suralnega živca smo opredeljevali z merjenjem senzorične prevodne hitrosti ter trajanja in amplitude nevrogramov. Pri obeh skupinah bolnikov smo namerili manjše amplitude vala M na draženje medianega živca (p = 0,015) kot pri zdravih bolnikih; amplituda vala M na draženje peronealnega živca je bila manjša le pri bolnikih, zdravljenih z litijem (p = 0,055). Pri obeh skupinah bolnikov so bili tudi nevrogrami medianega živca (p = 0,020) nižji kot pri zdravih. Rezultati meritev kažejo, da so pri bolnikih z afektivnimi psihozami motorični in senzorični aksoni bolezensko že blago prizadeti, nekoliko bolj pri tistih bolnikih, ki so zdravljeni z litijem. Subklinična prizadetost perifernega živčevja pri bolnikih z maničnodepresivno psihozo je torej najverjetneje povezana z več vzroki, litij (v terapevtskih mejah plazemske koncentracije) pa je le eden od njih.

Avtorji:
Podnar Simon

Ključne besede:
bipolarna motnja – terapija z zdravili, litij, periferni živci, elektromiografija

Citiranje:
Med Razgl. 1993; 32: 227–43.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑