Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2000 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Patologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Novejša spoznanja o etiologiji kronične vnetne črevesne bolezni

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

V prispevku so prikazana novejša spoznanja o etiologiji kronične vnetne črevesne bolezni, ki ostaja nejasna, kljub intenzivnim raziskavam. Vloga sluzničnega imunskega sistema je v zadnjih letih nesporno dokazana v mehaniz­mu kronične vnetne črevesne bolezni, čeprav efektorni mehanizmi bolezni, kot tudi ciljne celice še niso popolnoma prepoznani. Raziskave so v zadnjem desetletju usmerjene predvsem na imunologijo, genetiko in infek- tologijo. Kot možne povzročitelje navajajo številne mikrobe, med katerimi so najpogostejši Mycobacterium paratuberculosis, virus ošpic in Listeria monocytogenes. Vse te raziskave lahko bistveno vplivajo na diagnostiko in zdravljenje klasičnih oblik kroničnih vnetnih črevesnih bolezni in njihovih različic.

Avtorji:
Mičetić - Turk Dušanka

Ključne besede:
kronična vnetna črevesna bolezen, etiologija

Citiranje:
Med Razgl. 2000; 39: 159–67.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑