MENU
Arhiv številk » 2004 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Novosti in klinična obravnava neonatalne nekonjugirane hiperbilirubinemije

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Nekonjugirana hiperbilirubinemija je eden najpogostejših in še vedno ne docela pojasnjenih problemov v neonatologiji. Pred desetimi leti je prišlo do spreminjanja navodil za obravna­vo zlateničnih novorojenčkov, ko so se meje za indikacije terapevtskih posegov pomaknile navzgor, letos pa so v Ameriškem pediatričnem združenju navodila za obravnavo zlatenice novorojenčka dopolnili.

V preglednem prispevku so opisana novejša dognanja na področju nekonjugirane hiperbi­lirubinemije novorojenčka. Pri diagnostiki opisujemo merjenje izdihanega ogljikovega monoksida, »prostega« bilirubina v serumu, presejalno merjenje vzbujenih slušnih potencia­lov možganskega debla, merjenje kožnega bilirubina in slikovno diagnostiko možganov. Pri razumevanju nevrotoksičnega delovanja bilirubina v zadnjem času raziskujejo inhibicijo fosforilacije beljakovin/peptidov, moteno homeostazo kalcija v celicah, vpliv bilirubina na celične membrane s posledično apoptozo in vlogo P-glikoproteina pri zaščiti možganov pred biliru­binom. Novosti pri zdravljenju zajemajo izboljšave svetlobnih virov pri fototerapiji z uporabo svetlobnih diod in inhibitorje hem oksigenaze, biliverdinske reduktaze, fotonske analoge ter miniaturne reaktorje z glukuronosil transferazo.

Na koncu prispevka so v skladu z novejšimi izsledki povzeti osnovni principi klinične obrav­nave zlateničnih novorojenčkov s posebnim opozorilom na tiste novorojence, kjer bilirubin v serumu presega koncentracijo 427 μmol/l. V prilogi prispevka je sodoben algoritem klinične obravnave novorojenčkov z zlatenico.

Avtorji:
Borut Bratanič

Ključne besede:
zlatenica novorojenčka, hiperbilirubinemija – diagnostika – zdravljenje, bilirubinska encefalopatija

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 373–84.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑