Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Družinska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Obravnava bolečine v trebuhu pri zdravniku družinske medicine

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Bolečina v trebuhu je velik diagnostični izziv in pogost vzrok obravnave v splošni ambulan­ti. Kot zdravnik prvega stika naj bi zdravnik družinske medicine predvsem prepoznal nevar­na, življenje ogrožajoča stanja. Prispevek prinaša diagnostično shemo obravnave abdominalne bolečine v ambulanti družinskega zdravnika. Poseben poudarek je na anamnezi in kliničnem pregledu, ki sta ne glede na dosegljivost drugih diagnostičnih orodij najpomembnejša. Pre­nesena bolečina pogosto otežuje opredelitev osnovnega vzroka bolezni. Laboratorijske in sli­kovne preiskave pomagajo pri natančni opredelitvi vzroka. Ženske in starejši štejejo kot ogrožene skupine in jim je treba pri obravnavi bolečine v trebuhu posvetiti še posebno pozornost. Ker je ocena abdominalne bolečine na osnovnem nivoju ključnega pomena za nadaljnjo usodo bolnika, igra zdravnik družinske medicine pri prepoznavanju akutnega abdomna kot življenj­sko nevarnega stanja pomembno vlogo.

Avtorji:
Kopčavar Guček Nena

Ključne besede:
družinska medicina, bolečina v trebuhu, urgentna stanja, prenesena bolečina, akutni abdomen

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 461–9.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑