Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1999 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Družinska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Psihiatrija »

Obravnava duševnih motenj v družinski medicini

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Prispevek prikazuje pogostost nepsihotičnih duševnih motenj in njihovo obravnavo v družinski medicini. Duševne motnje so med prebivalstvom in obiskovalci zdravnika družinske medicine zelo pogoste. Prepoznavanje duševnih težav je včasih težko, ker telesni znaki zdravnika lahko zavedejo v iskanje telesne bolezni alizanikanje bolezni. Za uspešno prepoznavo, zdravljenje in vodenje mora zdravnik družinske medicine dobro obvladati veščine in spretnosti sporazumevanja, predvsem pa mora bolnika dejavno vključiti k razjasnjevanju ozadja njegovih težav in povezavi duševnih motenj s telesnimi znaki. Taki bolniki se počutijo bolj zdrave, so bolj zadovoljni in manj pogosto iščejo pomoč zdravstvene službe.

Avtorji:
Kersnik Janko

Ključne besede:
duševne motnje, družinska medicina

Citiranje:
Med Razgl. 1999; 38: 265–80.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑