Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2002 » 2-3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Nujna medicinska pomoč »

Obravnavanje bolnikov z možgansko kapjo na terenu

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti in vodilni vzrok invalidnosti med odraslimi, smrtnost v akutni fazi pa je več kot 20%. Ishemična možganska kap predstavlja najpogostejšo (> 80 %) obliko možganske kapi. Uspešno zdravljenje možganske kapi se začne s prepoznavo simptomov in znakov bolezni in pomeni stanje medicinske nujnosti, podobno kot je to pri akutnem srčnem infarktu ali hudi poškodbi. Pomembno je tudi, da po nastanku urgentne situacije zdravnik spozna, da ima bolnik možgansko kap. Poskrbimo, dabolnik ni vitalno ogrožen in napravimo nevrološko oceno stanja ter po potrebi tudi terapevrsko ukrepamo. Treba je tudi oceniti, ali gre morda za kakšen drug vzrok zožanja zavesti, npr. poškodbo glave, zastrupitev z drogami,zdravili, stanje po epileptičnem napadu ali presnovno motnjo. Uspešnost zdravljenja možganske kapi je odvisna od hitrega ukrepanja. Pri ishemični možganski kapi je časovno okno za zdravljenje s trombolitičnimi zdravili omejeno na prvih nekaj ur po nastanku možganske kapi. Tudi pri drugihoblikah možganske kapi (znotrajmožganske krvavitve, popoškodbene krvavitve, subarahnoidna kvavitev) je potrebna čimprejšnja bolnišnična obravnava.

Avtorji:
Švigelj Viktor

Ključne besede:
cerebrovaskularne motnje, urgentne medicinske službe

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 201–10.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑