Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1995 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Ocena izkustvenega antibiotičnega zdravljenja pri otrocih z doma pridobljeno pljučnico

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Ker je povzročitelj doma pridobljene pljučnice ob začetku zdravljenja vedno neznan, je izbira antibiotika za začetno zdravljenje izkus­tvena. Ugotoviti smo hoteli, kakšna je uspešnost predlaganega izkustvenega zdravljenja in uspešnost ugotavljanja etiologije. Raziskava je retrospektivna. Pregledali smo popise bolezni otrok, ki so bili med 1. 1. 1992 in 31. 12. 1993 sprejeti na Kliniko za infekcijske bolezni in vro­činska stanja v Ljubljani, zaradi doma pridoblje­ne pljučnice. Zdravljenje smo ocenili kot uspe­šno, kadar so bolniki postali afebrilni v 48–72 urah po začetku zdravljenja. V analizo smo uvr­stili 134 bolnikov, 63 jih je bilo zdravljenih s pe­nicilinom G ali V (uspešnost 92,1 %), 19 s cefuroksimom (uspešnost 84,2 %), 22 z makrolidi (us­pešnost 90,9 %). Preostali bolniki (30) so bili zdravljeni z drugimi antibiotiki. Povzročitelje v hemokulturah so izolirali v 8,1 % (n = 4/49), se­rološko pa dokazali v dveh od desetih primerov. Visoka uspešnost izkustvenega zdravljenja kaže, da je predlagana shema uporabna. Dokazovanje pov­zročiteljev pljučnice z metodami, ki so danes na razpolago, je dolgotrajno in uspe le v redkih pri­merih. Začetno antibiotično zdravljenje otrok z doma pridobljeno pljučnico bo zato tudi v pri­hodnje izkustveno.

Avtorji:
Rupnik Helena, Repše Aljaž

Ključne besede:
pljučnica – zdravilo, terapija, antibiotiki, otrok

Citiranje:
Med Razgl. 1995; 34: 449–61.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑