Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2005 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Ocena tipa in aktivnosti vnetja pri bolnikih z obstruktivno pljučno boleznijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Vnetje v dihalnih poteh ima pomembno vlogo pri nastanku obstruktivne pljučne bolezni. S kli­ničnimi preiskavami prepoznavamo le spremembe delovanja, težko pa odkrijemo in ločimo vrsto vnetja. Izzvan izmeček (induciran sputum) je novejša, neinvazivna metoda, s katero ugotavljamo vrsto in aktivnost vnetnega dogajanja v dihalnih poteh. Želeli smo ugotoviti, ali je izbrana metoda diagnostično uporabna za ugotavljanje vrste in aktivnosti vnetnega doga­janja pri bolnikih z astmo in kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Zanimal nas je delež vnetnih celic in koncentracija topnih označevalcev vnetja. V raziskavo smo vključili 21 zdravih preiskovancev, 17 bolnikov z astmo in 6 bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo v ustaljeni fazi bolezni. Z metodo izzivanja izmečka (induciranja sputuma) smo pridobili vzorce in v njih določili delež, vrsto vnetnih celic in koncentracijo eozinofilne kationske beljakovine in nevtrofilne elastaze. Merili smo tudi serumsko koncentracijo eozinofilne kationske belja­kovine in nevtrofilne elastaze. Delež eozinofilcev je bil pri bolnikih z astmo (8,2 ±10,8 %) statistično značilno večji kot pri zdravih preiskovancih (0,3 ±0,6 %) (p <0,05). Delež eozino­filcev pri bolnikih s KOPB je bil (2,4 ± 1,9 %). Delež nevtrofilcev je bil pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (89,5 ± 2,0 %) statistično značilno večji kot pri bolnikih z ast­mo (65,8 ± 23,7 %) (p <0,05). Koncentracija eozinofilne kationske beljakovine v izzvanem izmečku je bila pri bolnikih z astmo (148 ± 103,5 μg/l) in pri bolnikih s kronično obstruktiv­no pljučno boleznijo (112,7 ± 122,2 μg/l) statistično značilno višja kot pri zdravih preiskovancih (48,3 ± 36,8 μg/l) (p <0,05). Delež eozinofilcev in koncentracija eozinofilne kationske belja­kovine v izzvanem izmečku sta diagnostično uporabna za razlikovanje bolnikov z astmo od zdrave populacije. Delež nevtrofilcev v izzvanem izmečku je primeren za razlikovanje bol­nikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo od bolnikov z astmo. Merjenje koncentracije eozinofilne kationske beljakovine in nevtrofilne elastaze v izzvanem izmečku in serumu ne razlikuje bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo in astmo.

Avtorji:
Avčin Simona, Jezernik Matej

Ključne besede:
pljučne bolezni obstruktivne, sputum − citologija, vnetje, levkocitna elastaza − kri, eozinofilci

Citiranje:
Med Razgl. 2005; 44: 425−33.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑