Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1994 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Oftalmologija »

Ocenjevanje delovanja mrežnice s fotopično in skotopično elektroretinografijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Elektroretinogram je zapis električnega potenciala mrežnice, ki ga izzovemo s svetlobnim bliskom in posnamemo s površinsko elektrodo. Elektroretinografija je neinvazivna in objektivna preiskava, ki je – nestandardizirana – v klinični uporabi že vrsto let. Namen naloge je bil napraviti elektroretinografske posnetke v skladu s standardi, ki jih je priporočila Mednarodna organizacija za klinično elektrofiziologijo vida (ISCEV). Ob tem smo preizkusili še novo nekornealno elektrodo HK. Preiskali smo 40 zdravih prostovoljcev in 11 bolnikov z diagnozo retinitis pigmentosa. Kot aktivno elektrodo smo uporabili nekornealno elektrodo HK. Priprava bolnikov in tudi nastavitev parametrov elektroretinografskega sistema sta bili v skladu s standardi ISCEV-a. Normative za opazovane parametre elektroretinograma smo dobili iz meritev na skupini prostovoljcev. Elektroretinografske odzive bolnikov z diagnozo retinitis pigmentosa smo primerjali z odzivi zdravih preiskovancev. Preiskava se je izkazala kot uspešna za elektrofiziološko vrednotenje delovanja mrežnice. Prostovoljci in bolniki so nekornealno elektrodo HK dobro prenašali. Mislimo, da je elektroda dovolj stabilna in občutljiva za klinično uporabo v bliskovni elektroretinografiji.

Avtorji:
Brecelj Jernej, Brvar Miran

Ključne besede:
retinitis pigmentoza-diagnoza, elektroretinografija

Citiranje:
Med. Razgl. 1994; 33: 271–287.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑