Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2006 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

Okužbe umetnih sklepov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Zaradi demografskih trendov in napredka v kirurgiji se zdravljenje z umetnimi sklepi v razvi­tem svetu povečuje. Ortopedska protetika s sklepnimi protezami omogoča neštetim bolnikom mobilnost in življenje brez bolečin ter tako korenito spreminja sodobno medicino. Okužbe umetnih sklepov so relativno redke, vendar predstavljajo najhujši zaplet tovrstnega zdrav­ljenja in predstavljajo velik delež zdravstvenih izdatkov. Raznovrstni mikrobi, ki povzročajo vnetja vsadkov, rastejo v biofilmu, ki mikroorganizme ščiti pred antibiotiki in imunskim siste­mom gostitelja. Zaradi tega je pomembno kar se da hitro in natančno prepoznati ter zdraviti okužbe umetnih sklepov. Kljub hitremu razvoju raznovrstnih slikovnih, mikrobioloških, mole- kularno-bioloških in drugih diagnostičnih metod moderna diagnostika okužb umetnih sklepov ni vedno enostavna in tudi danes temelji na osamitvi povzročitelja iz sinovialne teko­čine ali obproteznega tkiva v kulturi. Okužbe vsadkov zahtevajo poleg antimikrobnega, tudi kirurško zdravljenje z nekrektomijo, spiranjem, drenažo, lokalnimi antibiotiki in odstranitvi­jo ali zamenjavo proteze. Rezultati kombiniranega, antimikrobnega in kirurškega zdravljenja, so v veliki večini dobri.

Avtorji:
Militarov Anže, Gubina Marija, Smrke Dragica

Ključne besede:
proteze okužbe - diagnostika - zdravljenje, sklep umetni, biofilmi

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45; 254–61.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑