Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2001 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Humana genetika »

Oploditev in nepravilnosti oploditve po vnosu semenčice v jajčno celico pri človeku

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Oploditev je proces združevanja očetovskih in maternih kromosomov v aktivirani jajčni celi­ci. Najpogostejši vzrok za neoplojenost je nesposobnost semenčic, da bi prodrle v jajčno celico. V takšnih primerih lahko spolne celice spojimo tudi mehansko, združevanje njihovih kromo­somov pa prepustimo delovanju ooplazme. Pogoj za združitev kromosomov je skladno razvitje očetovskega in maternega kromatina in nastanek moškega in ženskega pronukleusa. Preob­likovanje kromatina ni vedno usklajeno, kar lahko privede do zastoja oploditve. Tehnika imunofluorescenčne mikroskopije neuspešno oplojenih jajčnih celic nam omogoča sočasno opazovanje kromatina in pripadajočih mikrotubulov, najpomembnejših struktur za dinami­ko kromosomov med oploditvijo. Z njo lahko ugotavljamo nepravilnosti v procesu združevanja spolnih celic in nekatere vzroke zanje.

Avtorji:
Kovačič Borut, Vlaisavljević Veljko

Ključne besede:
oploditev in vitro, intracitoplazmatsko vbrizganje spermijev, oociti, spermiji-jajčece interakcije

Citiranje:
Med razgl. 2001: 40; 95−105.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑