Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2016 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Biomedicinska informatika » Medicinsko področje » Predmeti » Socialna medicina »

Orodja za merjenje multimorbidnosti: pregledni prispevek

 
Izvleček:

This post is also available in: Slovenščina

Pregledni prispevek obravnava orodja za merjenje multimorbidnosti, ki je opredeljena kot sočasna prisotnost dveh ali več kroničnih zdravstvenih stanj pri posamezniku. Gre za pregled obstoječe literature, ki omogoča izbiro najprimernejšega orodja za merjenje multimorbidnosti v povezavi z opazovanim izidom pri kliničnem delu in v raziskovanju. Obstaja več vrst orodij za merjenje multimorbidnosti, ki jih delimo na enostavna in kompleksna. V izbor opisanih orodij so vključena tista, ki se v člankih zadnjih petih let pojavljajo najpogosteje. V članku so predstavljena orodja in njihova uporabnost v klinični praksi ter raziskovanju v povezavi z opazovano posledico multimorbidnosti. Za merjenje kakovosti življenja se je kot najprimernejše izkazalo število kroničnih bolezni; za napoved uporabe zdravstvenih storitev število predpisanih zdravil; za oceno stroškov: prilagojene klinične skupine, Charlsonov indeks in število predpisanih zdravil; za oceno umrljivosti pa je najprimernejši Charlsonov indeks.

Avtorji:
Dolinšek Eva, Fink Natalija, Petek Šter Marija

Ključne besede:
družinska medicina, multimorbidnost, komorbidnost, orodja, kronične bolezni

Citiranje:
Med Razgl. 2016; 55 (3): 273–82

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑